Óceánra néző ház, faburkolatokkal

Létrehozva: 2018. május 26. | Óceánra néző ház, faburkolatokkal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ez a Csendes-óceánra néző ház Malibuban a tengerparton épült. A ház egészére jellemző a rengeteg faburkolat, amiért a látókörünkbe került a téma. A belső terekben mindenhol, sokféle felhasználásban, a ház homlokzatán, de még a kültéri kandalló körüli területen is trópusi faburkolatot használtak.

A beltéri díszítésben még a mennyezetre is került faburkolat, de ez már rég nem a szokványos lambéria hatás! Elegáns és bensőséges az összhatás.

A tengerparti levegő magas pára tartalma miatt, elég merész választásnak tűnhet a faburkolat alkalmazása. De talán mégsem az, ha ismerjük a trópusi fa fajták tulajdonságait. A teljesség igénye nélkül, bemutatunk néhányat az itthon is kapható fa fajtákból.

De nézd meg a Malibui házat is, mert a tengerparti levegő, rád is jó hatással lesz. 🙂


Trópusi fafajták

Beltéri használatra

Burmai dió sötét

Keménység: 0,60 – 0,70 g/cm3

középbarna – sötétbarna

Burmai dió világos

Keménység: 0,60 – 0,70 g/cm3

világosbarna – középbarna

Burmai dió arany

Keménység: 0,60 – 0,70 g/cm3

sárga – sötét narancs

Vörös juhar (Red birch)

Keménység: 0,67 – 0,75 g/cm3

halvány vörös (Származási hely: India, Burma)

Vörös teak (mateak)

Keménység: 0,60 – 0,70 g/cm3

középbarna – sötétbarna

A teak jellemzői:

Különleges tulajdonságokkal bíró, értékes keményfa. Az időtállóság a fafajta veleszületett tulajdonsága.

A teakfa keménységét a trópusi éghajlati viszonyok között egymáshoz illeszkedő egyenletes évgyűrűknek köszönheti. Ellenállóságát pedig növekedése közben a farostokban képződő teak olaj és kovasav adja. Amely természetes védelmet nyújt a gombákkal, algákkal és farontó bogarakkal szemben.

A teak tulajdonságai:

Mechanikai tulajdonságai jók, tartóssága kiváló. Szilárdsága miatt, pontosan munkálható. Oxidációja jelentős a fotószintetizálásnak köszönhetően, ami egy egységes színt eredményez. Mivel nem korhad és nem teszi tönkre a páratartalom változása, ezért széles körben alkalmazzák. Kültérben is használható! Valamint a hajóépítés és a művészi fafaragás, elegáns padlók és bútorok készítése területén.

Származás:

Ázsiában és Nyugat Afrikában

Arany teak (golden teak)

Keménység: 0,45 – 0,64 g/cm3

aranybarna

Mahagóni

Keménység: 0,69 – 0,79 g/cm3

vörösesbarna – sötétbarna

Jellemzői, tulajdonságai:

A mahagóni vörösesbarna színű, mintázata finoman csíkozott, gyakran ferde ívek és körök ismerhetők fel benne. Jó feldolgozási tulajdonságokkal, alak tartóssággal, és tetszetős színezettel rendelkezik. Aranyos csillogását az utólagos sötétedés után sem veszti el. Alkalmas tömörfa bútorok, padlók, falburkolatok, lépcsők, ajtók, ablakok készítésére.

Származás:

Dél-Amerika

Afrikai rózsafa

Keménység: 0,79 – 0,85 g/cm3

halvány vörös

Jellemzői, tulajdonságai:

A rózsafák különböző egzotikus faanyagok, melyekre általában jellemző, hogy nehéz, tömött szerkezetűek. Néha márványszerű csíkozással, kellemes illattal rendelkezik. Nehéz, kemény, nagy szilárdságú faanyag. Megmunkálásuk nagyobb erőt igényel. Óvatosan kell szárítani. Hagyományosan értékes bútorokhoz, parkettákhoz, fúvós hangszerek testének, kisméretű tárgyak, fogantyúk anyagának, hangszer-alkatrészekhez használják fel.

Származás:

Afrika

Vörösfa (sapelli)

Keménység: 0,81 – 1,02 g/cm3

vörös – feketés vörös

Jellemzői, tulajdonságai:

Szijácsa sárgás-rózsaszínes szürke árnyalatokkal, míg a geszt vöröses, de meleg barnás-vörössé válik a levegővel érintkezve. Könnyű darabolni, de hirtelen repedések keletkezhetnek. Textúrája közepesen vékony, szálai igen gyakran csavartak. A szárítása lassú és átlagos zsugorodást okoz. Mechanikai tulajdonságai jók, míg tartóssága csak beltéri alkalmazás esetén megfelelő. Egy ilyen elegáns fa alkalmas a bútorkészítésre, irodák kialakítására, beltéri állványzatok és hangszerek gyártására. Mechanikai ellenálló képessége miatt a hajózásban, bútorok és padlózatok gyártására is használják.

Származás:

Afrika trópusi területein Libériától Angoláig.

Merbau

Keménység: g/cm3

világosbarna – vörös árnyalattal

Jellemzői, tulajdonságai:

A merbau példányai nagyra nőnek, szijácsa sárgás. Míg a geszt barna vagy vöröses, sárga erezettel rendelkezik. Nehéz csiszolni és szárítani, de a zsugorodása nem jelentős, ami jó minőséget jelent. Textúrája durva, a szálak gyakran csavartak. Mechanikai ellenálló képessége nagyon jó, tartóssága kiváló, de csak a gesztnek. Oxidációja jelentős, de elfogadható, mivel ez által a sárgás árnyalatok egységessé válnak. Mivel ez a fa hasonlít a Doussiehez, de kevésbé drága, annak jó alternatívája lehet. Ácsmesterségben, tartószerkezetek, középületek és sportlétesítmények padlóburkolatának, bútorok és állványzatok készítésére használják fel.

Származás:

Indonézia Pápua, nyugat-iriani tartományaiban és a szomszédos Pápua Új-Guineán élő fa.

Amerikai juhar

Keménység: 0,72 – 0,79 g/cm3

fehér – világos sárga

Tölgy antikolt

Keménység: 0,72 – 0,80 g/cm3

világosbarna – sötétbarna (származás: Mongólia)

Kültéri használatra

Ipe (brazil dió)

Keménység: 0,92 – 1,15 g/cm3

vöröses – zöldes-feketésbarna

Cumaru (brazil teak)

Keménység: 0,90 – 1,08 g/cm3

vöröses – zöldes-középbarna


Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.