Csipkebogyó C vitamin!

Létrehozva: 2013. szeptember 14. | Csipkebogyó C vitamin! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Beköszöntött az ősz, a természetben beérnek a termések. Ha az utunkba akad egy csipkebogyó bokor, gyűjtsünk a bogyókból télire, mert nem csak szép dekoráció készíthető belőle, hanem tele van értékes C vitaminnal.

A Csipkebogyó rendkívül gazdag C vitamin forrás!

CsipkebogyoCsipkebogyó

Népies nevei: hecsedli, ebcsipke, gyepürózsa.

A csipkebogyó begyűjtése augusztustól, szeptember végéig tart. Ekkor még félérettek a bogyók, de ilyenkor a legkönnyebb kimagozni őket, és C vitamin tartalmuk is ebben az időben a legmagasabb.

A csipkebogyó legismertebb tulajdonsága, hogy rengeteg C-vitamint, de emellett még B1-, B2-, és K-vitaminokat, magnéziumot és vasat is tartalmaz.

Összehasonlítás képpen nézd meg az alábbi gyümölcsök/zöldségek C-vitamin tartalmát:

(100 g/ C-vitamin mg-ban)

Csipkebogyó: 200 mg, zöldpaprika: 170 mg, petrezselyem: 170 mg, fekete ribizke: 150 mg, Citrom: 53mg, Narancs 50 mg, Mandarin 30 mg, Áfonya: 13,5 mg, Alma: 5,7 mg,

A csipkebogyóból teát, szörpöt, lekvárt, mártást, is készíthetünk belőle.

Vitamindús csipkebogyó tea készítése:

Este áztass be egy teáskanálnyi, még az első fagyok előtt szüretelt bogyót 2 dl hideg vízbe. Reggel készíts egy másik teát is, szintén egy teáskanálnyi csipkebogyóból, melyet 4-5 percig 2 dl forró vízben főzöl meg. A meleg teát hűtsd le, majd öntsd össze a két italt és szűrd le őket!

Az így kapott teában megmarad az értékes C-vitamin, és az ásványi anyagok is.

Figyelj rá, hogy a C-vitamin megóvása érdekében csak zománcozott vagy üveg edényt, és műanyag szűrőt ne fémet használj!

C vitamin csipkebogyó

C vitamin

A népi gyógyászatban a csipkebogyóból készülő teát veseproblémákra és immunrendszer erősítésre, megfázás elkerülésére is használják.

Mivel az év nagy részében nem juthatunk friss csipkebogyóhoz, most szedd! Jó alternatíva a flavonoid és C vitamin pótlásra egész télen.

Egészségedre!

csipkebogyo  C vitamin

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.