Retro mánia

Létrehozva: 2011. június 2. | Retro mánia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ezek az 50-as 60-es évek Baby!

Kifinomult, szexi, nyílt és radikális. Itt vannak a retro design lakberendezés klasszikusai, a szobanövények és a koi medence. Mi más lehetne a befutó, ha valaki a Retro stílus rajongója akar lenni Amerikában. Az 50-es években zajlott a koreai háború és a hidegháború elmélyülése. A felszíni nukleáris kísérletek, Sztálin halála, Hruscsov hatalomra kerülése. Fidel Castro megszerzi a hatalmat Kubában, 1953. decemberében. Hugh Marston Hefner kiadja a Playboy első számát, a felöltözött Marilyn Monroe-val a címlapon, viszont meztelenül a belső oldalakon. Nem voltak unalmasak az 50-es évek sem…

A Coca-Cola és a Pepsi-Cola népszerűsítése mellett, azért van itt még más is. A II. világháború utáni időszakban, kialakult lakberendezési stílust, a Retrot, hosszú szűkös évek előzték meg az egész világon. Azután, hirtelen megnőtt az emberek életkedve. Amerikában, az ötvenes években egyre szélesebb rétegre vált jellemzővé a jólét, amivel együtt járt az is, hogy a lakosság egy saját családi házat is megengedhetett magának.

Az 50-es és 60-as évek tárgyaira egyfajta sci-fi hatás is jellemző, ami az akkori űrutazásoknak köszönhető. A színeket és a formákat átjárja a stílus optimizmusa. Ráadásul olyan új anyagok jelentek meg a piacon, mint a könnyen formálható műanyag, az üvegszálas műanyag és a rétegelt lemez. A Chevrolet volt az első autógyár a világon, amelynek volt bátorsága üvegszálas műanyagból autót készíteni. Egy sorozatban gyártott autót, melyet 1953-ban mutattak be és a Corvette nevet kapta. Ezek az új anyagok természetesen az űrkutatás származékai, de a bútortervezők is szívesen fogadták a könnyű, színezhető anyagokat. A futurizmus jegyében a tárgyak egyszerre formálhatóak lettek, áramvonalasak, játékosak, nyoma sem volt már a régi gondolkodású világnak.

Eltűnt a fakó színvilág is, amit felváltott a vidám hangulatot árasztó, néha vadnak tűnő színkombináció. A színek egymással kombinálva, mégis tökéletes harmonikus hatást keltenek. A Retro stílus nagy kedvencei a türkiz kék, jade zöld, menta zöld, baba rózsaszín, meggypiros, kékek, narancs, és a barnák.

A hely szűke és a praktikus divat miatt a lakberendezési tárgyak többfunkciósak a Retro stílusban. Megjelentek az olyan darabok, mint a rejtett tárolók a konyhában, az étkezőhelyként funkcionáló polcok, az összecsukható színes műanyag székek, a fiókos dohányzóasztal vagy az egész szobát belengő állólámpa. Nem véletlen, hogy ezeket a praktikus lakberendezési funkciókat a mai napig, előszeretettel használjuk. A Retro hangulat, néhány évtizednyi idő megidézéséről szól. A stílus, nem ugyanabban a formában tér vissza, de mindig felismerhető esztétikai jegyeket hordoz. Az emocionális hatás, mindenkinél más, de a Retro mindenképpen felidéz egy érzést, egy hangulatot vagy egy finom ízt!

Tudtad?

A koi Japánból származik, tulajdonképpen színes díszponty. Rendkívül változatos mintázata, különleges méretei és szelíd természete miatt, lett közkedvelt a koi a tavakban. Az aranyhalnál jóval nagyobbra nő, testhosszuk elérheti az 55-90 centimétert. A koikat ugyan telepíthetjük más halfajokkal együtt is, de általában aki a koi mellett dönt, az nem tart más halat. A tőzsdén is jegyzik, és egyes fajoknak igen magas az értékük. Japánban a gazdag üzletembereknek, státusz szimbólum a koi. Az értékes példányok és gazdájukat a mai napig, nagy elismerésnek örvendenek.

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.