Színterápia 4. rész

Létrehozva: 2011. április 13. | 4 hozzászólás

Zöld szín és a szív csakra

A színterápia egy olyan holisztikus gyógyítás, amit több ezer éve használnak a világon, testi és érzelmi problémák megoldására. Az Ayurveda 5 000 éves tudománya szerint, minden színnek gyógyító energiái vannak. A színterápiai technikák használatával, amikor az otthonodat vagy az irodádat díszíted, a természetes energiák gyógyítanak.

Ebben a cikkben, mélyebb bepillantást nyerhetsz, a zöld szín használatának gyógyító terápiájába. A zöld a színterápiában egyszerre kezeli a testet és a lelket egyaránt.

Ha az első négy cikkünket olvastad a csakrákkal kapcsolatban, mostanra már biztosan tudod, hogy Energia rendszerünk a csakráink működése által, egymásra épül. Ha nem olvastad még és szeretnél tájékozott lenni a témában, kérlek, vess rájuk egy pillantást.

Mi a Színterápia? Színterápia 1. rész Színterápia 2. rész Színterápia 3. rész Színterápia 5. rész Színterápia 6. rész Színterápia 7. rész

A szív csakra a csakra rendszerünk középpontját képezi. Itt találkozik a három alsó fizikai érzelmi központ, a három felső szellemi spirituális központtal. Szimbóluma a hatszög, amely világosan ábrázolja, miként érnek egymásba a három alsó és a három felső csakra energiái. A negyedik csakra a levegőnek, mint természeti elemnek, illetve a tapintásnak, mint érzékszervi funkciónak van alárendelve. Ez a szív mozgékonyságát a valamely irányba tartó mozgást, a kapcsolatteremtést, a megérinthetőséget és a dolgok megérintését jelenti. A negyedik csakrán keresztül, jut kifejezésre az a képességünk, hogy átérezzük a lényünket, egyetértünk önmagunkkal, együtt érzünk, és egy hullámhosszra kerülünk másokkal. Ezen a központon keresztül fogjuk fel a természet szépségét, valamint a zene, a képzőművészet és a költészet sugallta harmóniát. A képek, a szavak és a hangok itt alakulnak át érzésekké. A szív csakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Vágyunk a bensőséges kapcsolatokra, az intim együttlétre, a harmóniára és a szeretetre a szív csakrán át fejeződik ki, még akkor is, ha ezt az érzést bánatként, fájdalomként, a szakítástól való félelemként vagy szerelmi csalódásként éljük meg. Tökéletesen nyitott állapotában a szív csakra az igazi, önzetlen szerelem központja, az olyan szerelemé, amely saját akaratából jött létre, és amelyet az ember nem akar és nem is tud elveszíteni.

A szív csakra ismeretével a gyógyítás és az átalakulás lehetősége nyílik meg előttünk, mind önmagunk, mind mások számára. Ha szeretjük önmagunkat és tiszta szívből elfogadjuk az életünket, képesek leszünk a gyógyulásra és a dolgok megváltoztatására. Ugyanakkor mindez alapvető feltétele a mások iránt érzett feltétel nélküli szeretetnek, az együttérzésnek, a megértésnek és az igaz barátságnak is. A szív csakra olyan energiaközpont, amelynek ereje különösen messzire kisugárzik. A nyitott szív csakra spontán módon képes gyógyítani, és megváltoztatni másokat is.

A szív csakra kisugárzása zöld, rózsaszín és néha aranyszínű. A zöld a gyógyítás, a harmónia és az együttérzés színe.

A zöld egy kiegyensúlyozó szín, érzelmi stabilitást, nyugalmat és bátorítást ad. Ez a szín csatlakozik, a szív csakrához. Érzelmi kérdésekben, mint például a szeretetet, bizalom, szánalom és megbocsátást, könnyíti meg. A szív csakra egyensúly hiánya, előidézhet bizalmatlanságot, féltékenységet, bizonytalanságot és a kapcsolatoktól való félelmet.

A szív csakrát gyakran a “lélek kapujának” is nevezik, mivel a mély és intenzív szeretetnek a központja. Ezen kívül ennek az energiaközpontnak a segítségével, kapcsolatba léphetünk lelkünk univerzális részével. A szív csakra nagy szerepet játszik az érzékelés, a tapasztalás fejlesztésében is, amelyet a homlok csakra, az úgynevezett “harmadik szem” nyitottsága segít elő, mert csak az odaadással válhatunk érzékennyé a teremtés kifinomult területei iránt. Ez azt jelenti, hogy a szív csakra fejlődésével egyidejűleg a homlok csakra magasabb rendű képességei is felszínre kerülnek. Ez a magyarázata annak, hogy mind Keleten, mind Nyugaton számos spirituális tudományág foglalkozik a szív csakra témájával.

Amit színterápiáról most meg tudsz, nem orvosi tanács! Ez az ősi tapasztalat, sokkal bonyolultabb rendszer, úgy hogy azt gondolom, az elmélet összefüggéseit hosszasabb tanulmányok előzhetik meg. Ha komolyabb probléma előtt állsz, inkább kérd ki szakember véleményét.

A szív csakra diszharmonikus működése

A szív csakra működési zavarai különböző módon jelentkezhetnek. Például úgy, ami lehet, hogy nem tudatos, szeretetünkért elismerést, valamiféle visszajelzést várunk el, és csalódottak vagyunk, hogyha fáradozásainkat nem hálálják meg kellőképpen. Előfordulhat, hogy valaki ugyan erős és hatalmas, és erejéből másoknak is átad, de nem képes arra, hogy átérezze és befogadja a szeretetet.

A kedvesség, a gyöngédség zavarba hozza, és azt állítja, hogy nincs is szüksége mások szeretetére. Annak az embernek, akire jellemző ez a viselkedésforma, gyakran széles, túlzottan domború mellkasa van, ami arra utalhat, hogy az illető állandóan védekezik a fájdalom és a támadások ellen.

Ha a szív csakra csökkentett erővel működik, sebezhetővé válunk, és elkezdünk függeni mások szeretetétől és jóindulatától. Elég, ha egyszer elutasítanak bennünket, rögtön megbánjuk, hogy vettük a bátorságot és megnyíltunk mások előtt. Visszahúzódunk csigaházunk belsejébe, szomorúak és letörtek vagyunk. Szeretnénk szeretetet adni, de félünk az újabb elutasítástól. Ezért aztán nem találjuk meg a helyes módját érzéseink kimutatásának. Lehetséges, hogy a szeretet hiányát túlzott kedvességgel és együttérzéssel próbáljuk kompenzálni. Ilyenkor kedvességünk személytelen formában jelentkezik, és mindenkire általánosan kiterjed, anélkül, hogy bárkivel is bensőséges kapcsolatba kerülnénk. Ha valaki szívünk közelébe akar kerülni, ilyenkor vagy kitérünk, vagy bezárkózunk, mert félünk, hogy újra sérülünk. Ha szív csakránk teljesen elzáródott, akkor tökéletes közöny, érdektelenség, sőt szenvtelenség alakulhat ki bennünk. Ahhoz, hogy egyáltalán valamit is érezzünk, erős külső hatásra van szükségünk. Belső egyensúlyunk felborul, és depresszióba esünk.

Blokkolt állapot:

  • szívtelenség, érzéketlenség
  • szenvedélybetegségre való hajlam

Túlműködés:

Szív betegség, angina pectoris, szívritmus zavarok, magas koleszterin, az artériák eltömődése, szívelégtelenség, asztma, allergiák, tüdőproblémák, bronchitis, tüdőgyulladás, vérkeringési, felső háti és váll problémák, kéz és karban előforduló reumatikus fájdalmak, bőr panaszok.

Alul működés: magas vérnyomás, idegi eredetű szív panaszok, a vegetatív idegrendszer zavara, az immunrendszer gyengesége.

A szív csakra megtisztítása és aktivizálása

A zöldben, a természet lágy ölén tett csendes séták harmonikusan hatnak egész lényünkre a szív csakrán át. Minden virágszál a szeretet és az ártatlan öröm üzenetét sugározza, ami szívünkben kivirágozhat. A rózsaszínű virágok képesek a leghatásosabban élénkíteni és gyógyítani a szív csakra energiáit

Színterápia

A zöld szín Földünk erdeinek, mezőinek színe harmóniát és együttérzést sugall, békítően hat ránk, szeretettel és békességgel tölt el bennünket. Regenerálja a testünket, a lelkünket és a szellemünket, új energiát ad nekünk. Használjuk a zöld színt olyan helységekben, ahol meghitt atmoszférát szeretnénk teremteni, de nem mindegy a zöld melyik árnyalatát használjuk. Ha romantikus, meleg, szeretetteli szobát szeretnénk, kombináljuk a zöld színt, kevés arannyal és rózsaszínnel.

A rózsaszín lágy, gyengéd rezgéshullámai feloldják a szívünkben kialakult görcsöket. Előhívják a szeretetet és a barátság érzését, és újból életre keltik a bennünk szunnyadó gyermeki kreativitást, aminek következtében segítenek minket alkotó tevékenységünkben is.

A szív csakra harmonikus működése

Ha a szív csakránk tökéletesen nyitott és harmonikusan együttműködik a többi csakrával, szívünk energiái képesek megváltoztatni a környezetünket. Természetes melegséget, kedvességet és boldogságot sugárzunk ki magunkból, és ez megnyitja embertársaink szívét, lelküket bizalommal és örömmel tölti el. Azért szeretünk, mert szeretni jó dolog, azért adunk, mert örömünket leljük benne, és cserébe semmit sem várunk el. Biztonságban érezzük magunkat a világban. Mindent, amit teszünk, tiszta szívből tesszük.

“Megtanultam, hogy a hősök olyan emberek, akik azt tették, ami szükséges volt, szembenézve a következményekkel. Hogy a türelem rengeteg gyakorlást igényel. Hogy vannak emberek, akik szeretnek bennünket, de egyszerűen nem tudják, hogyan mutassák ki. Hogy olykor az, akire azt hinnéd, hogy megadja neked a kegyelemdöfést, ha már a földön fekszel, egyike azon keveseknek, akik segíteni fognak neked felállni. Hogy, csak azért mert valaki nem úgy szeret téged, ahogyan te szeretnéd, ez nem azt jelenti, hogy nem szeret téged teljes szívével. Hogy sosem szabad azt mondani egy kisgyermeknek, hogy az álmok balgaságok: tragédia lenne, ha ezt elhinné. Hogy nem mindig elég, ha megbocsát nekünk valaki. Az esetek többségében te vagy, akinek meg kell bocsátani magadnak. Hogy nem számít, hány szilánkra tört a szíved: a világ nem áll meg, hogy megvárja, míg összeragasztod.”

Paulo Coelho

Comments are closed.