Színterápia 5. rész

Létrehozva: 2011. április 18. | Színterápia 5. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kék szín és a torok csakra

szinterapia-kek-torok-csakra-1

A színterápia egy olyan holisztikus gyógyítás, amit több ezer éve használnak a világon, testi és érzelmi problémák megoldására. Az Ayurveda 5 000 éves tudománya szerint, minden színnek gyógyító energiái vannak. A színterápiai technikák használatával, amikor az otthonodat vagy az irodádat díszíted, a természetes energiák gyógyítanak.

Ebben a cikkben, mélyebb bepillantást nyerhetsz, a kék szín használatának gyógyító terápiájába. A kék a színterápiában egyszerre kezeli a testet és a lelket egyaránt.

Ha az első öt cikkünket olvastad a csakrákkal kapcsolatban, mostanra már biztosan tudod, hogy energia rendszerünk a csakráink működése által, egymásra épül. Ha nem olvastad még és szeretnél tájékozott lenni a témában, kérlek, vess rájuk egy pillantást.

Mi a Színterápia? Színterápia 1. rész Színterápia 2. rész Színterápia 3. rész Színterápia 4. rész Színterápia 6. rész Színterápia 7. rész

Az ötödik csakra fontos kapcsolatot tart fenn az alsóbb csakrák és a fej csakrák között. Hídként szerepel a gondolataink és az érzéseink között, impulzusaink és a rájuk adott válaszok között. Ezenkívül egyidejűleg a külvilág felé közvetíti az összes csakra tartalmát. A torok csakrán keresztül, fejezzük ki mindazt, ami bennünk van. Vidámságunkat és szomorúságunkat, a szerelem, a boldogság, a félelem és a harag érzését, valamint gondolatainkat, meglátásainkat és belső világunk tapasztalatait. A torok csakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja. Ez a csakra összeköttetésben áll egy kisebb mellék csakrával, amely a tarkóban helyezkedik el és hátrafelé nyílik.

Belső életünk a kiejtett szavakon, a gesztusainkon, a mimikánkon keresztül vetül ki a külvilágra, de ugyanúgy a többi kreatív kifejezésformák által is, mint például a zene, a tánc, a képző- és iparművészet. A szakrális csakrában meglévő kreativitás a torokcsakrában lép kapcsolatba a többi csakra energiáival, s az éter formáló ereje, meghatározott alakot kölcsönöz neki, amelyben azután a külvilágban is megjelenik.

Azonban mindig csak azokat az érzéseket és gondolatokat tudjuk kifejezni, amelyek ténylegesen megtalálhatók bennünk. Így az ötödik csakra alakítja ki bennünk az önmagunkon való elmélkedés képességét. Ám ahhoz, hogy gondolkodni tudjunk, bizonyos belső távolságra van szükségünk. A torok csakra fejlődésével mentál testünk egyre öntudatosabbá válik. Ez azt jelenti, hogy ha a gondolatainkat többé nem befolyásolják az érzelmeink és a fizikai tapasztalásaink, lehetővé válik az objektív megismerés.

Az ötödik csakra érzékszervi funkciója a hallás.

szinterapia-kek-torok-csakra-2

A torok csakra harmonikus működése

Ha a torok csakránk tökéletesen nyitott, akkor félelem nélkül, őszintén fejezzük ki érzéseinket, gondolatainkat és belső ismereteinket. Képesek vagyunk ugyanúgy kimutatni gyengeségeinket, mint a pozitív tulajdonságainkat. Önmagunk és mások iránti őszinteségünk magatartásunkban is megmutatkozik.

Képesek leszünk arra, hogy kreatív módon fejezzük ki magunkat. Ha szükséges, hallgatni is tudunk, és képesek vagyunk megértéssel és szeretettel végighallgatni másokat. Beszédünk fantáziadússá, de ugyanakkor világossá is válik és a legtökéletesebb módon fejezi ki gondolatainkat, melyeknek célja a vágyaink beteljesítése. Hangunk hitelesen cseng. A nehézségek és az ellenállások ellenére hűek maradunk önmagunkhoz, és tudunk nemet mondani, amikor azt tartjuk a leghelyesebbnek. Nem hagyjuk, hogy döntéseinkben mások véleménye befolyásoljon bennünket, függetlenek és szabadok vagyunk.

Csökkentett működés

Érzéketlenekké válunk lelkünk üzenetei iránt, s nem bízunk az intuíciónkban. Ha az életünk során az ötödik csakra nem fejlődik ki teljesen, szervezetünkben merevgörcs is felléphet. Az önmagunk által szabott keretek, amelyek között életünk zajlik és lehetőségeink rejlenek, igen szűkek és ezért, csak a külvilágot tekintjük az egyetlen valóságnak.

Diszharmonikus működés

Nem engedjük meg magunknak a gyengeséget, ellenkezőleg, mindenáron erősnek akarunk mutatkozni. Nyomás alatt vagyunk és így állítunk fel magunknak követelményeket. Megtörténhet, hogy az élet feladatai egyszer csak túlságosan is ránehezednek a vállunkra. Ilyenkor még jobban összeszedjük magunkat és mindent elkövetünk, hogy a terhelésektől minél jobban megvédjük magunkat. Azokra az emberekre, akiknél az ötödik csakra diszharmonikusan működik, az jellemző, hogy jó beszéd és kifejezéskészségüket felhasználják mások manipulálására, vagy szünet nélküli szóáradatukkal magukra akarják vonni a figyelmet.

Az ötödik csakra aktivizálása

A természet érzékelése

A felhők nélküli égbolt világos, áttetsző kék színe erősen hat a torok csakránkra. Ahhoz, hogy teljesen átadhassuk magunkat ennek a hatásnak, ellazulva heveredjünk le valahol a természetben és lelkünket nyissuk meg a végtelen és határtalan égbolt előtt. Érezni fogjuk, ahogy lelkünk megnyílik, és egyre jobban megtisztul. A torok csakránkban és annak aurájában létrejött gócok és görcsök teljesen feloldódnak.

Ha a kék ég tiszta vízben tükröződik vissza, érzéseink még inkább megnyílnak és felszabadulnak. A víz hullámainak halk csobbanása közvetíti a tudatunknak rejtett érzéseink és érzelmeink üzenetét. Engedjük, hogy átjárjanak az égbolt és a víz energiái, s így egyesítsék a szellemet és az érzéseket.

Ha erősíteni szeretnéd a torok csakrádat, viselj kék színt. Kék sálat, kendőt, cipőt, táskát vagy akár kék színű ruhát vagy inget. Ez a szín segít neked, hogy gördülékenyebben menjen a kommunikáció. Tárgyalásra is ajánlott!

A lakberendezésben a kék színt, társíthatjuk fehérrel, barnával, de sárgával és pirossal és kombinálhatod, csak figyelj a szín mélységekre. Növeli a kommunikációt, a készségeket és az akaraterőt. A művészi önkifejezésben is segít, legyél akár bútor asztalos, értékesítő vagy cégvezető. A kék, egy olyan lecsendesítő szín, ami csökkenti a vérnyomást és segít az ellazulásban. Nem véletlen, hogy a világoskék színt a lakberendezésben gyakran alkalmazzuk fürdőszobákban, a tenger és a kék ég harmóniájának inspirációját.

Comments are closed.