Színterápia 6. rész

Létrehozva: 2011. április 26. | Színterápia 6. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Indigókék és a harmadik szem csakra

A színterápia egy olyan holisztikus gyógyítás, amit több ezer éve használnak a világon, testi és érzelmi problémák megoldására. Az Ayurveda 5 000 éves tudománya szerint, minden színnek gyógyító energiái vannak. A színterápiai technikák használatával, amikor az otthonodat vagy az irodádat díszíted, a természetes energiák gyógyítanak.

Ebben a cikkben, mélyebb bepillantást nyerhetsz, az indigókék szín használatának gyógyító terápiájába. Az indigókék a színterápiában egyszerre kezeli a testet és a lelket egyaránt.

Ha az első hat cikkünket olvastad a csakrákkal kapcsolatban, mostanra már biztosan tudod, hogy Energia rendszerünk a csakráink működése által, egymásra épül. Ha nem olvastad még és szeretnél tájékozott lenni a témában, kérlek, vess rájuk egy pillantást.

Mi a Színterápia? Színterápia 1. rész Színterápia 2. rész Színterápia 3. rész Színterápia 4. rész Színterápia 5. rész Színterápia 7. rész

A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. A homlok csakra a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe a világos indigókék, de néha sárga és ibolyakék árnyalatban is megjelenik. Ezek a színek a tudat különböző tartományaira gyakorolt hatását mutatják. A racionális vagy intellektuális gondolkodásra a sárgaszín jellemző, a tiszta sötétkék az intuícióra és a teljesség megismerésének folyamatára utal.

Mivel a harmadik szem irányítja a tudatosodás folyamatát, ezért itt található a megjelenítés, valamint a megtestesítés és az anyagtalanná válás, azaz átszellemülés képessége. Új realitásokat hozhatunk létre és régi realitásokat oldhatunk fel a fizikai síkon.

Általában ez a folyamat automatikusan, tudatos közreműködés nélkül zajlik le. A legtöbb, életünket meghatározó gondolatot a fel nem oldott érzelmi mintáink irányítják és saját, valamint idegen előítéletek programozzák. Ezért van az, hogy szellemünk nem önálló “mesterként” alkot, hanem érzelmeinkkel telített gondolataink szolgálójaként működik, amelyeken csak részben tudunk uralkodni. De azért ezek a gondolatok megvalósulnak az életünkben, mert minden, amit a külvilágból felfogunk, illetve átélünk, nem más, mint szubjektív realitásunk megjelenése.

Tudatunk fejlesztésével és a harmadik szem fokozatos megnyitásával ezt a folyamatot egyre tudatosabban irányíthatjuk. Képzelőerőnk a gondolatok és a vágyak beteljesítésére használja fel az energiákat. A nyitott szív csakrával együttműködve akár gyógyító energiákat is kibocsáthatunk magunkból, valamint távgyógyítást is végezhetünk. Egyidejűleg szabad bejárást élvezhetünk a teremtés összes, a fizikai realitás mögött található tartományába. Ezek az ismeretek intuíció formájában jutnak el hozzánk, a tisztánlátáson és az érzékfeletti észlelésen keresztül. Azt, amit eddig csak sejtettünk, most már tökéletesen megértjük.

A homlok csakra harmonikus működése

Ha a hatodik csakránk harmonikusan működik, valószínűleg könnyen felfogjuk a körülöttünk lévő látható valóságot és képesek vagyunk intuitív módon érzékelni annak összefüggéseit. Szellemünk fegyelmezett, ugyanakkor nyitva áll a rejtett igazságok befogadására. Egyre inkább megértjük, hogy a dolgok külső megjelenési formája csak hasonmása, szimbóluma a szellemi elv megnyilvánulásának az anyagi síkon. Gondolatainkat az idealizmus és a fantázia vezérli. Néha azon kapjuk magunkat, hogy gondolataink, elképzeléseink spontán módon valósulnak meg.

Minél fejlettebb valakinél a harmadik szem, gondolkodása annál inkább a valóság belső és közvetlen ismeretén alapszik.

Diszharmonikus működése

A hatodik csakra diszharmonikus működésének egyik leggyakoribb következménye a túlzott racionalitás. Az az ember, akinél ez áll fenn, szinte kizárólag csak az eszével él. Megpróbál mindent az értelem segítségével elintézni, és csak azokat az igazságokat tartja érvényesnek, amelyekhez a racionális gondolkodás útján jutott el. Intellektuális és elemző képességei igen jók, azonban hiányzik belőle az a képesség, hogy világot a maga teljességében lássa, önmagát pedig hozzá tudja kapcsolni a nagy kozmikus összefüggésekhez. A homlok-csakra diszharmonikus működésekor könnyen válhatunk túlzottan elbizakodottá. Csak az értelemmel felfogható, tudományos módszerekkel vizsgálható és bizonyítható tényeket tartjuk érvényesnek. A spirituális ismereteket tudománytalannak és irreálisnak tartjuk, s ezért elutasítjuk őket.

A “harmadik szem” diszharmonikus működésével magyarázhatók azok a kísérleteink is, amikor a gondolat erejével megpróbáljuk befolyásolni társainkat, csak azért, hogy bizonyítsuk hatalmunkat, vagy kielégítsük személyes igényeinket. Ebben az esetben általában még a solar plexusban is működési zavar áll fenn, valamint a szív- és a korona csakra is kevésbé fejlett. Ha a harmadik szem a kialakult néhány zárlat ellenére is viszonylag elég nyitott, az előbb említett kísérleteink sikerrel járhatnak, jóllehet nem állnak összhangban az élet természetes folyamatával. Az elszigeteltség érzése tölthet el bennünket és a megelégedettség nem tart majd sokáig.

Csökkentett működése

Ha a hatodik csakrában az energiaáramlás akadályokba ütközik, csak a látható világ válik valóssá a számunkra. Életünket az anyagi vágyak, a testi szükségletek, és a meggondolatlan érzelmek határozzák meg. A lelki konfliktusokat fárasztónak és feleslegesnek találjuk, a spirituális igazságokat elutasítjuk, mert úgy véljük, ezek csak képzelgéseken alapulnak, értelmetlen álmodozások, amelyeknek nincs gyakorlati jelentésük. Gondolkodásmódunk főként a világban uralkodó vélemények és nézetek irányában fejlődik. A nehéz helyzetekben könnyen elvesztjük a fejünket. Előfordulhat, hogy nagyon feledékennyé válunk. A hatodik csakra csökkentett működésével gyakran együttjáró megértési zavarok figyelmeztetnek bennünket arra, hogy nézzünk jobban önmagunkba, s lelkünknek azokat a tartományait is ismerjük meg, amelyek a látható felszín mögött rejlenek. Nagyon súlyos esetben gondolataink összekuszálódnak, zűrzavarossá válnak, s a fel nem oldott érzelmi gócaink teljes befolyása alá kerülnek.

Amit színterápiáról most meg tudsz, nem orvosi tanács! Ez az ősi tapasztalat, sokkal bonyolultabb rendszer, úgy hogy azt gondolom, az elmélet összefüggéseit hosszasabb tanulmányok előzhetik meg. Ha komolyabb probléma előtt állsz, inkább kérd ki szakember véleményét.

Az indigókék egy olyan szín, amit sokunk tengerkéknek nevezne. Ez a szín harmadik szem csakrával van kapcsolatban és a megérzéseinkre hat. Növeli a felelősségérzetet ugyanakkor nyugtatóan hat az érzelmekre.

Az indigókék megnyitja és tisztítja a hatodik csakrát. Belső nyugalmat, tisztaságot és mélységet kölcsönöz a léleknek. Így tehát fejleszti, és pozitív irányba tereli a gondolkodást, amivel a tapasztalás kifinomultabb rétegei felé nyitja meg számára a kaput.

A nyugtató hatása miatt az indigókék nem jó választás olyan helységekben ahol, impulzív tevékenységeket végzünk. Ez a szín, csendes területeken működik jól, különösen hálószoba vagy tanuló szobában.

Comments are closed.