Kondenzációs kazán

Létrehozva: 2010. december 6. | 1 Hozzászólás

Miért jó a kondenzációs kazán?

Egy családi házban alkalmazott hagyományos gázkazán ugyanis csak a fűtési szezon igen kis részében – gyakorlatilag alig néhány napig – üzemel teljes terheléssel, a fűtési szezon több, mint 80%-ában a tüzelő berendezés leterheltsége még az 50%-ot sem éri el!

kondenzacios-kazan-1A hagyományos gázkazán ősszel bekapcsol és tavaszig folyamatosan működik mégpedig 100% teljesítménnyel. Ezt nevezik ON-OFF üzemmódnak. A kondenzációs kazánok hatásfoka a terhelés csökkentésével nem csökken, sőt a növekvő kondenzáció miatt kis mértékben még növekszik is.


A kondenzációs kazán ezzel szemben 2 feladatot lát el!

1.) A füstgázban lévő víz rejtett hőjét visszanyeri kondenzálással ez 15-20% hőnyereség!

2.) A mikroprocesszoros vezérléssel – a külső hőmérséklet figyelése mellett – a láng modulációs szabályzása a kívánt mértéknek megfelelően. Ez a már fent említett 50% leterheltség mellett önmagában is figyelemre méltó megtakarítást eredményez!

A csúcstechnológiát ma az alumínium ötvözet (AL-Si-Mg) öntvényű megnövelt felületű hőcserélő és a processzor által dinamikusan szabályozott vízszivattyú megoldások jelentik.

Ezek alapján kijelenthetjük hogy napjainkban a hagyományos , indokolatlanul túlméretezett, gázzabáló, gázkazánok cseréje szinte kötelező!

Ezért mi a hagyományos gázkazánokat gázzabáló kazánoknak nevezzük! Akkor is, ha híres nevű gyártó gyártotta.

A kondenzációs kazán működésének alapelve, hogy a füstgázban lévő víz rejtett hőjét visszanyerjük kondenzálással. Az így nyert energia biztosítja a kazánok 100% feletti hatásfokát. A hatásfok emelését a füstgázok minél alacsonyabb hőmérsékletre történő visszahűtésével érhetjük el.


A kondenzációs kazán az alacsony hőmérsékletű fűtések – falfűtés- megvalósításának ideális eszköze.

Az energia megtakarítás kulcsa

A füstgáz hőenergiájának hasznosítása. A hagyományos égéssel működő kazánoknál a vízgőz, vagyis a benne lévő rejtett hő a termelődött füstgázzal együtt távozik a kéményen keresztül. A kondenzációs technológia elsődleges célja az, hogy a füstgázzal távozó rejtett hő mennyiségét drasztikus módon lecsökkentse, azaz a fűtőanyagban rejlő energiát a kondenzációs kazánok maximális mértékben hasznosítsák.

Forrás: Bauer Marthy Design Stúdió

.

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.