A távoli Zanzibár

Létrehozva: 2011. május 5. | A távoli Zanzibár bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Zanzibár szó valószínűleg a perzsa nyelvből származik Zangi-bar, ami annyit jelent a feketék partja. De levezethető az arab nyelvből is, Zayn Z’al Barr, vagyis szép ez a föld. Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport, Afrika keleti partjainál. Két fő sziget Unguja és Pemba, és 51 kisebb sziget alkotja. Zanzibár teljes területe 1651 négyzetkilométer, ez Vas megye területének a felével egyezik meg, lakossága 1,07 millió.

Az ugyancsak Tanzániához tartozó Mafia-szigettel együtt néha Fűszer-szigeteknek is nevezik őket. Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város, régi központja és idegenforgalmi attrakciója Mji Mkomwe óváros, amit sokan az angol nevén ismernek Stone Town a Világörökség része. Zanzibár gazdasága főleg, a fűszer termelésre, és a turizmusra épül. Az úgynevezett Fűszer-szigetek fehér homokos strandján, a középső partszakasz Kiwengwa Beach a világ legszebb partjának választották. Az UNESCO Zanzibárt a Világörökség részévé nyilvánította.

Egész évben kellemes a hőmérséklet 28-35°c körüli. Decembertől áprilisig tart a meleg szezon. A nyár közepén kellemes tengeri szellők fújnak. Ez főként az északi és a keleti parton érzékelhető. Zanzibáron a napsütéses órák száma átlagosan 7-8 óra, az óceán vize 28°c körüli. Ez az ország egzotikus és pihentető. Hát még, ha megy neked a Szuahéli…)

[nggallery id=6]

Comments are closed.