Kecses mint egy pillangó

Létrehozva: 2013. október 16. | Kecses mint egy pillangó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Orchideák otthoni tartásáról, gondozásáról keveset tudunk, de sokszor még maguk az eladók sincsenek evvel tisztában. A világon több mint 30 000 orchidea fáj él, de ebből lakásban tartásra, csak néhány száz alkalmas. A kereskedésekben pedig, csak a legstrapabíróbb fajtákkal találkozhatunk. Fürdőszobánk vagy konyha ablakunk gyönyörű ékessége lehet.

Ilyen például a Lepke orchidea, aminek tartása egyszerűbb, mint a többi orchideáé. Lepke orchidea Phalaenopsis

A Lepke orchideát Phalaenopsis, egy Holland botanikus fedezte fel Indonézia legkeletibb szigetcsoportján. Az általa adott botanikai névben, összevonta az éjjeli lepkék görög nevét phalaina, a megjelenést jelentő opsis szóval. A növény virágai, valóban a pillangókra hasonlítanak.

Jó tanácsok az orchidea otthoni tartására!

A növény jellegzetessége az ovális, rövid tömör levél, és a hosszú száron ülő lepke alakú virág. Az orchideák eredetileg a trópusi őserdőkből származnak és a fák tetején élnek. Nem érintkezik a talajjal, hanem a levegőből táplálkoznak. Ezért úgynevezett, léggyökereket növesztenek. Ezeket a gyökereket, ne távolítsuk el a növényről és ne is ültessük virágföldbe.

Ha az orchidea átültetésére kerül a sor, vásároljunk speciális orchidea ültető közeget, ami fenyőkéreg, perlit, kókuszrost és a tőzegmoha keveréke. Az ültető cserép nagysága, ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél, mert akkor csak a növény gyökere fejlődik.

A növény egyik legfontosabb igénye a meleg párás környezet. A lepke orchidea egyre jobban viseli az európai időjárást, de a tartós hideget semmiképp sem. 10-15 fokos hőmérsékleten a növény növekedése leáll. Hőmérsékleti igénye télen 18-23, nyáron 18-27 C fok. Ha átlátszó cserépben vásároltuk, akkor semmiképp se tegyük kaspóba, mert a fény a fotószintézishez szükséges a növény számára.

A túl meleg sem tesz jót az orchideának, ezért ne tegyük ki nyáron a kertbe napos helyre, csak az árnyékos és a védett helyeket kedveli. Ha nem virágzik nyáron, ne ijedjünk meg, mert ilyenkor csak a leveleit növeszti. Télen hozza a gyönyörű virágokat, jó esetben többször is.

Tipp

Mindig figyeljünk oda, az orchidea öntözésére. Ritkábban locsoljuk meg, mint a többi szobanövényt, és ne álljon alatta a víz. Érdemes esővízzel, vagy szénsavmentes ásványvízzel öntözni.

Ha elvirágzott a növényünk, a virágszárat nyugodtan vágjuk le, így még egy virágzásra serkenthetjük.

Kéthetente egyszer tápoldatozzuk, speciális orchidea tápoldattal.

Az orchidea otthoni gondozásánál, a következő dolgokra kell odafigyelni:

  • Fény
  • Víz
  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Tápanyag utánpótlás
  • Átültetés

A lepke orchidea jóval nagyobb törődést igényel, mint a többi szobanövény, mégis érdemes foglalkozni vele, mert a virágzás, akár négy-öt hónapon keresztül is eltarthat. Tartsunk több példányt az orchideából, mert számtalan gyönyörű színben pompázik!

http://www.szeretnivalo.hu/

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.