A házi baracklekvárnak nincsen párja, ezért egyik otthonban sem hiányozhat a finom piskótatekercsből vagy a palacsintából. Van három tuti tippünk, most elmondjuk, ahogy a Nagyi csinálja.
A legfinomabb Baracklekvár
TIPP! Szép, érett sárgabarackokat válassz, mert a baracklekvárhoz az a legjobb. Ha egy kicsit keményebb a barack, készíthetsz belőle befőttet.
A gyümölcsöket merítsd néhány percre lobogó forró vízbe, így könnyen lehúzhatod a héját. Magozd ki, tedd egy zománcos falú nagy lábosba. Kezd el főzni és folyamatosan kevergesd, hogy le ne égjen. Amikor a gyümölcsrostok már eléggé szétfőttek, add hozzá a cukrot. Főzd még körülbelül 15 percig, közben a habot szedd le a tetejéről.
Készre főzve a lekvárt, még forrón tedd a tisztára mosott üvegekbe, mert ilyenkor még magával a befőtt hőjével sterilizálunk. Töltés közben rázogasd, ütögesd az üvegeket, hogy a lekvár tömörödjön, ne maradjanak benne légbuborékok. Minden üveget igyekezz úgy teletölteni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Majd szórj a tetejére egy késhegnyi befőzési szalicilt és zárd le tetővel. Tedd a még forró üvegeket száraz duntsztba, pokrócok és újságok közé és várj néhány napot, míg teljesen kihűlnek. Aztán mehetnek az éléskamra polcaira a többi finomság közé
TIPP! Ha tartósítószer nélkül szeretnéd eltenni lekvárt vagy a befőttet, akkor két celofán közé tedd a szalicilt, tedd az üveg nyakára és úgy zárd le a tetővel.
TIPP! A celofánnal lezárt befőtt lélegzik, vagyis lassan párolog el belőle a víztartalom. Ezért van az, hogy a nagyi 5-6 éves lekvárja olyan sűrű, hogy alig lehet kicsákányozni az üvegből. Ez persze nem baj, mert az így besűrűsödött lekvár, sütéskor a tésztában marad, és nem folyik ki a palacsintából sem, és különben is mézédes.