Energetizáló színek a lakberendezésben

Létrehozva: 2015. január 21. | Energetizáló színek a lakberendezésben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

feng shui lakberendezésHamarosan tt a tavasz, ilyenkor minden megújul! Jönnek a színek és evvel a hangulatunk is egy magasabb frekvenciára kapcsol. Tanulmányaim során, többféle aspektusú színelméletet tanultam, amit egy enterior megtervezése során alkalmazni lehet. A színek ránk gyakorolt emocionális hatása, ma már orvosok által is igazolt tény. Gyakran előfordul, hogy bizonytalanok vagyunk a színek kiválasztását illetően és ez nem véletlen. Befolyásolható tényező az alap hangulatunk vagy az érzelmi állapotunk.

Reggel, amikor kiválasztod a ruhádat a színe az, ami meghatározza, hogy felveszed-e az nap. Ezért van az, hogy a lakberendezés során, saját magunknak tanácsot adni a legnehezebb feladat, hiszen nagyon sok mindent kell és érdemes figyelembe venni. Most mutatok néhány példát, hogyan használd és kombináld a színeket, hogy azok összhangban legyenek egymással.

Amit mindenképpen javaslok, hogy a lakberendezés színeinél ne az aznapi hangulatod alapján döntsél és kerüld a vitákat a családtagokkal!

Mert jó ha tudod!

A Férfiaknak és a Nőknek egy szín hallatán vizuálisan nem ugyanaz az árnyalatú szín jelenik meg.

Az Univerzum megajándékozott bennünket megannyi gyönyörű színnel. Gondolj csak egy virágzó kertre, amiben minden természetes. A piros rózsa, ami feltölti érzékeidet és erőt is sugall, vagy a kék nefelejcs, ami megnyugtat és harmonizál. Ne egy bizonyos színre gondolj, hiszen ha megnézel egy színskálát, rögtön látod, hogy megannyi árnyalata létezik egyazon színen belül.

Az sem mindegy, hogy milyen a fal struktúrája, mert ez adhatja a szín mélységét. Milyenek a fényviszonyok az adott helységben és mekkora fal felületet színezünk. A színeknek is van stílusa, tehát az is fontos, milyen designhoz, bútorokhoz, kiegészítőkhöz alkalmazzuk. Egy következő cikkben részletezem majd, hogyan hatnak a színek az oldalfalakon, a mennyezeten és a padlón, ami a biztonságérzetünkre és a lakás optikai méretére is befolyással van.

Mi az egyes színek jelentése?

Piros

feng shui lakberendezés

A piros a tűz és az erő színe. Nagyon energikus, valóságos energiabomba, emeli a vérnyomást és döntésre serkent, az energikus élet színe. Világosabb árnyalatai az érzékenységet, a szenvedélyt jelképezik, míg a sötétebbek az akaraterőt, a dinamizmust és a bátorságot sugallják. A használatánál érvényes az a szabály, hogy a kevesebb, több.

Narancs

feng shui lakberendezésA narancssárga a piros energiáit és a sárga mosolygósságát hordozza. A lelkesedés, a kreativitás, a praktikusság, az elhatározottság és a koncentráltság színe. Ugyanakkor az izgatást és a sikert is kifejezi. Mivel nagyon meleg szín, növeli a szervezetben az oxigén mennyiségét. Egészségesen serkenti az étvágyat. A vonzerő színe is, ezért a világos árnyalatai kifejezetten ajánlott.

Sárga

A nap melegét érezzük egy sárga színű helységben. Boldogságot, nevetést és energiát termel. Mentálisan erősíti az együttműködést a családban, társaságban és a barátok között, nyitottá tesz.

A világossárga a frissesség és az öröm színe. Legyünk óvatosak az árnyalatok kiválasztásánál és nem mindegy, milyen kombinációban használjuk. A tompa „árnyékos” színekkel bánjunk csínján, mert borús érzetet keltenek.

Vigyázat! Ha a gyerekszobában túl sok a sárga, a kisbabák többet sírhatnak.

Zöld

A természet és az új energiák színe, a fejlődést, a harmóniát és a termékenységet szimbolizálja. Az emberi szem számára nagyon megnyugtató szín. Új lendületet ad. Komplementer színe a piros és ezt a természetben számtalanszor látjuk. A zöld minden árnyalata más jelentés tartalommal bír. A sötétzöld a harag és a becsvágy színe, míg a moha zöld az érzelmeink gyógyítását szolgálja, az olívazöld pedig a béke színe. A kivizöld a friss energiákat gerjeszti, a smaragdzöld a gondolatok vagy az anyagi javak gazdagodásához kapcsolódik.

Rózsaszín

A romantika a feltétel nélküli szeretet és a szerelem színe. A nőiesség egyik legláthatóbb kifejezése a színeink közül, de ha túlzásba visszük, visszakanyarodunk a kamaszkorunkhoz. Ezért használjuk más színekkel összhangban. A rózsaszín a szívügyeinket egyengeti!

Kék

A kék ég és a tengerek színe. A reményt, a bölcsességet, az intelligenciát és a becsületet szimbolizálja, a nyugalomra és a békességre asszociál. Kapcsolódik az intellektushoz, csökkenti az étvágyat, inkább a folyadékbevitelre, az ivásra serkent. Árnyalatai közül a világoskék nyugtató, relaxáló és gyógyító hatással bír és a kreatív gondolkodást segíti. A sötétkék az intellektus, a komolyság és a becsületesség segédeszköze. A férfiak többsége, kedveli ezt a színt.

Fekete

A fekete szín az intelligencia és az erő uniformisa. Egy fekete Mercedes vagy BMW, a méltóságteljes megjelenést szimbolizálja, az üzleti adottságainkat helyezi előtérbe. Ugyanakkor a lakberendezés egyik legrejtélyesebb színe. Vigyázat! Az ismeretlent és a negatív érzéseinket is megjeleníti. Ha egy erős, domináns színnel kombináljuk, mondjuk a naranccsal vagy a pirossal, csökkenthetjük az agresszivitását. Elegáns hatást érhetünk el, ha világos színekkel társítjuk.

Fehér

A fehér a tisztaság, a könnyedség, a frissesség érzetét kelti. Az ártatlanság, a jóság és a feltétel nélküli elfogadás ugyancsak hozzá tartoznak, és szintén erősíti a kötelességtudatot. Tökéletes szín, mert minden más színt magában hordoz. Segítségével szép, elegáns és nyugodt enteriőrt valósíthatunk meg.

2015. év színe Marsala

 

2015 év színe marsala

Lelkileg felemelő, a stabilitás és az energia érzetét kelti, ugyanakkor a luxust és a nemességet is hordozza. Az infravörös és az ultraibolya láthatatlan energiával bírnak. Ez a szín a természetben is a ritka szépséget képviseli. A sötétebb árnyalatokkal bánjunk óvatosan.

Beige

Jelentése: biztonság az alapokban. Minden olyan szín, amit pasztellnek nevezünk, segíti a ránk rakódott negatív érzelmek letisztítását, hangulatunkat pozitívvá varázsolják. Csak simogatják lelkünket, nem agresszívan akarnak jót nekünk, ezért kellemes érzéssel töltenek el.

Barna

A barna az állandóságot jelképezi, egyben a férfiasság színe. Ahol a barna megjelenik, ott stabilitás keletkezik. Komoly és tradicionális értékeket fejez ki ez a szín, ezen kívül a mozdíthatatlanságot és nagy mennyiségben a megszokottságot is szimbolizálja. Ezért társítsuk, friss színekkel, pisztácia zölddel, fehérrel vagy sárgával.

Ha szeretnél még több  színes lakberendezést látni, keresd fel Facebook oldalunkat, ahol mindennap szép otthonokat láthatsz.

Ha tanácstalan vagy, elbizonytalanodtál és lakberendezőt keresel, keresd fel www.szeretnivalo.hu oldalamat, ahol megtalálsz.

http://www.szeretnivalo.hu/kiemelt-szolgaltatasok/lakberendezes-mindenkine/

http://www.szeretnivalo.hu/lakberendezesi-munkak/munkaink/lakberendezesi-munkak/publikaciok/kulcsrakesz-lakberendezes/

Szép színes Tavaszt Mindenkinek!

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.