Francia tavasz

Létrehozva: 2011. február 27. | Francia tavasz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor megtaláltam ezt a francia országban épült házat, azonnal megfogott az üde varázsa, mert éppen ilyen számomra a tavasz. Friss, energikus és tele van a levegő erotikával. Erről az országról általában, Provance jut az eszünkbe. Pedig van itt még más is, amiért érdemes a tapasztalatokat begyűjteni a francia lakberendezésről!

A könnyed elegancia a kényelmes bútorok és a színek bámulatos összhangja már-már a luxus érzetét keltik. De mégsem hivalkodó, inkább lágy, finom, légies és boldog enteriőrt sugall.

A természetes anyagok használata, erre a lakberendezési stílusra is jellemző. A klasszikus stílusú bútorok fából készülnek, de a hagyományos színektől eltérnek, mint a sötét faszínek vagy a Provance-i fehér. Inkább pasztell szürke, halványzöld, halványkék vagy vanília szín, selyemfénnyel, vagy matt alapon, antikolással festve.

Éppen ez az, amitől könnyeddé válik az összhatás, hiszen a nagyméretű bútorok sötétsége nem nyomja el a teret. Bátran alkalmazhatjuk a régi korok stílusainak keverékét, mert ha a színekben követünk egy alap koncepciót, a hatás lenyűgöző lesz.

Korok Stílusok

1000-1250 Romantika, 1250-1520 Gótika, 1520-1630 Reneszánsz, 1630-1730 Barokk, 1643-1715 XIV. Lajos kora, 1715-1740 Régenség kora, 1730-1770 Rokokó, 1770-1800 XV. Lajos, 1800-1815 Klasszicizmus, 1815-1840 Empír, 1840-1900 Biedermeier, 1895-1905 Szecesszió, 1910-1930 Art Deco, Bauhaus.

A 18. század elején Franciaországban létrejött egy új stílus. Ami a kifinomult arisztokrácia könnyedebb életvitelét, környezetének kialakításával is hangsúlyozni akarta. Már XIV. Lajos korában érezhető volt egyfajta szembenállás a hivatalos barokk stílus szigora ellen. XV. Lajos idején egy gazdasági fellendülés is megfigyelhető volt, aminek hatására megnőtt a kényelemre és a luxusra való igény. Ez mutatkozik meg a társasági élet kifinomultságában, a szalonok nőies bájában és a nagyvilági életében. Ehhez a hangulathoz a barokk stílus nehézkessége, drámaisága helyett egy árnyaltabb, játékosabb, a korábbinál jóval könnyedebb stílus kívánkozott.

Legfőbb tárgyköre a szerelem, melyhez a finom erotika társul. Felhasznál mitológiai alakokat. Elsősorban amoretteket, puttókat, a virágok és a tavasz istennőjét, Flórát. Jellegzetes motívum a virágzó kert, és a csillagos ég. Fokozottan megjelennek az érzékelés benyomásai, a finom illatok, a virágok színei, édes ízek, és mindez életigenlést sugall.

Ha csak nincs egy barokk kastélyunk, nem muszáj ragaszkodnunk az azonos stílusú berendezési tárgyakhoz, ha a méret, forma és színviláguk harmonizál, nyugodtan megengedhető, mértéktartó keveredésük egy otthon berendezési tárgyai között. Sok embernek közel áll a szívéhez az antik bútorok és tárgyak világa, de nem akarnak egy múzeumban élni. Ezt a cikket leginkább nekik ajánljuk, és reméljük, hogy aki még nem döntötte el a saját stílusát, annak is kedvet csináltunk ehhez a lakberendezési megoldáshoz.

Kreatív lakberendezés a szenvedélyünk | Bauer Marthy Design Stúdió
Lakberendezés tanácsadás | Bauer Marthy Design Stúdió Lakberendezés

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.