Tavaszi kerti munkák 5 lépésben

Létrehozva: 2017. március 2. | Tavaszi kerti munkák 5 lépésben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amint elolvadt a hó, az ember kíváncsi lesz a kertjére, és kimegy egy kicsit körülnézni. Hát igen, itt az ideje egy jó kis tavaszi kerti nagy takarításnak!

1. lépés

Először nézzük át a fákat. Előfordul, hogy némelyik fa megsínyli a telet. Lehetnek rajtuk kisebb fagyások vagy a hó súlya alatt, letörhetett néhány ág. A töréseket vágjuk le és kezeljük le. Az elszáradt ágakat távolítsuk el. Még mielőtt teljes fordulaton beindul a nedvkeringés a fában, végezzük el a koronaalakítást. Vágjuk vissza a nem kívánatos irányba növő ágakat és a hajtásokat.

A jobb termés érdekében gyümölcsfáink zömét évente metszeni szükséges. A helyes technika elsajátítása nem boszorkányság, de aki nem szívesen kísérletezik, inkább bízza hozzáértő kezekre. Figyelem! A fametszést 4 fok fölötti hőmérsékleten lehet elvégezni, azonban még ennél is fontosabb a száraz időjárás.

Rügypattanás előtt itt van az ideje, a lemosó permetezésnek. Ennek az a jelentősége, hogy ilyenkor sokkal nagyobb koncentrációban juttathatók ki a vegyszerek, anélkül, hogy a növényt károsítanánk vele. A kórokozók pedig már felébredtek téli álmukból, és jóval érzékenyebbek a vegyszerekre.

A permetezés nem jelent szükségszerűen mérgeket! Akinek gyümölcsfái vannak, és idegenkedik a vegyszermaradványok gondolatától is, annak sem kell lemondania a kártevők elleni védekezésről. Kaphatók és alkalmazhatók bio vegyszerek is. Ilyen a régi, jó bevált bordói lé vagy a mészkénlé. Ezek nem felszívódó szerek, ezért olyankor érdemes kijuttatni őket, amikor néhány napig nem esik az eső. Használatuk a bio termesztésben is engedélyezett. Beszerezhetők a különböző gyümölcsmolyokat, tetveket ellenállhatatlanul vonzó színes, ragadós lapocskák és feromonos rovarcsapdák is.

2. lépés

A cserjéket, sövényeket szintén érdemes végignézni és a szükséges alakításokat elvégezni. A hó elleni védekezésképpen bekötözött növényeket most már remélhetőleg kicsomagolhatjuk. Ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásról, használhatunk kombinált műtrágyát, vagy tartós hatású, lassan lebomló műtrágyákat. Nem szabad ilyenkor metszeni, a tavasszal virágzó bokrokat! Aranyeső, boglárkacserje, viráglonc, ezeknél várni kell a virágzás utánig.

Némelyik bokor, mint a pimpó és a levendula megsínyli, ha a levéltelen, öreg ágrészekig visszavágjuk. Ezeknél az ollót emeljük kissé magasabbra.

Fagymentes talajba elültethetjük azokat a virághagymákat, amikről az ősszel megfeledkeztünk. Ezek a hagymás virágok csak később fognak nyílni, de várjuk rájuk türelemmel, mert megéri!

Ha cserjéink, fáink tövét fenyő mulccsal takartuk, vizsgáljuk meg, mennyire komposztálódott már el az alsó réteg. Pótoljuk a fenyőkérget, hogy kb. 4-5 cm vastagon fedje a talajt.

3. lépés

Az automata öntözőrendszert is vizsgáljuk át ilyenkor, és végezzünk próbaöntözést. Azt, hogy mikortól kell indítani az öntözőrendszert, persze majd az időjárás határozza meg.

Kerti tavunk jóval lassabban éledezik, mint a kert többi része. A víz jóval lassabban melegszik fel, mint a talaj és a levegő. Gyakori, hogy most még jég van a tavon, miközben már mindenhol felolvadt a hó, és előbújtak a krókuszok is.

4. lépés

Az általános nagytakarítás keretében összegereblyézzük az utolsó lombseprés óta lehullott és ottmaradt leveleket. A letörött ágakat és egyéb téli hulladékot. Ki lehet takarni a télire fel kupacolt, érzékenyebb növényeket is.

5. lépés

Gyepünk, még mielőtt elkezdene hajtani, jót tesz a pázsitnak egy kis gyepszellőztetés. Kisebb területen ez megoldható gereblyézéssel is, kiváló erőnlétnövelő gyakorlat! Nagyobb felületre használjunk inkább gyepszellőztető gépet. A fogak feltépik a fű közül a mohát, így a gyep több levegőhöz jut. Szebb, dúsabb pázsitunk lesz hamarosan. Március-áprilisban tartós műtrágyával kezeljük a gyepet.

És már nem kell sokat várni, az első fűnyírásra.

Gyönyörű kerteket építünk…

Kertépítés: www.szeretnivalo.hu

http://www.szeretnivalo.hu/lakberendezesi-munkak/munkaink/lakberendezesi-munkak/szolgaltatasok/kerttervezes-kertepites-feng-shui-szerin/

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.