Modern ház panorámával

Létrehozva: 2010. október 10. | Modern ház panorámával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Azok a modern épületek, melyek ezt az irányzatot követik, megfelelnek bizonyos formabeli követelményeknek, valamint nagyon fontos szempont a praktikus kialakítás. Persze ezek nem csupán a belső terekben, hanem a ház külső megjelenésén is látszanak. Egyenes, szabályos vonalak, lapos ívű tető jellemzi ezeket az épületeket. Általában egy, vagy kétszintesek, és sok rajtuk az üvegfelület, ami átlátható, világos megjelenést kölcsönöz a háznak. Az épület maga lehet dísztelen, ami viszont a formáját illeti, előfordulhat, hogy meghökkentő hatást kelt.

A belső terek ugyancsak szabályosak, és nem minden esetben különülnek el egymástól. Kevés az ajtó és csak ott van, ahol nagyon szükséges, akár egy teljes szint lehet egy légtérben. Az ívelt formák harmonikusan illeszkednek a szögletes részekhez.

A berendezést illetően fontos, hogy a praktikum szorosan együtt áll az ultra modern technika alkalmazásával. A beépített rendszerek nincsenek szem előtt, a mennyezetbe, a falakba és a padlóba rejtik ezeket. A fűtés-hűtés és a szellőztetés pontos beállítása alap követelmény.

A modern otthon gépészetét oly módon kell megtervezni és kialakítani, hogy az energiatakarékosság legfőbb szempontjainak megfeleljen.

  • Korszerű dryvit hőszigetelés, 38-as tégla fal esetében is minimum 8-10 cm-es javasolt
  • Külső nyílászárók U érték szerinti helyes kiválasztása: két rétegű gázzal töltött üveg, fa vagy műanyag szerkezetben, minimum U= 1,1 W/m2K. A legjobb a három rétegű üveg, fa, műanyag vagy szendvics szerkezetben U= 0,7W/m2K
  • Korszerű fűtés/hűtés és meleg víz ellátás kiépítése: kondenzációs kazán alkalmazása a régi „gázzabálók” helyett, hőszivattyú alkalmazása, alacsony hőfokú falfűtés kiépítése, használati meleg víz készítés és medencefűtés, napkollektorral

Az energiatakarékos, modern épületek rezsiköltsége a korszerű gépészeti megoldások alkalmazásával – a hagyományos házakkal szemben – akár 70-80%-os megtakarítást eredményez. Így könnyen kiszámítható, hogy a beruházás költsége várhatóan 6-8 éven belül megtérül. Innen kezdve házunk pénzt termel.

.

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.