Gigantikus úszómedence

Létrehozva: 2011. július 20. | Gigantikus úszómedence bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A világ legnagyobb úszómedencéje San Alfonso del Mar üdülőközpontban található. A Guinness Rekordok Könyvének nyilvántartása szerint a világ leghosszabb strand medencéje 1013 méter hosszú és 35 méter széles. Méretei legalább 6000 normál méretű kültéri medencének felelnek meg. A modern építészeti csodának, a további adatai is lenyűgözőek. Összesen 250 millió liter tengervízzel lehet megtölteni és a legnagyobb mélysége a búvárok örömére 35 méter. A terület sem mondható éppen kicsinek, nyolc hektáron terül el. Chile déli partján, Algarroboban alakították ki a világ leghosszabb emberi kéz által épített strandját, San Alfonso del Mar néven közvetlenül a tengerpart mellet.

Csak a második legmélyebb mesterséges medence a világon a Nemo 33 után. Átlagosan 26 fokos vizét az óceánból nyerik egy számítógép vezérelte szívó és szűrőrendszer segítségével. A Csendes-óceán mellett található medence 250 milliárd forintnak megfelelő dollárból jött ki a Daily Mail szerint. Fenntartása évente mintegy 700 millió forint. Az óriás medencébe az óceánból pumpálják a sós vizet, amit természetesen megtisztítanak és fel is melegítenek 26 fokra, ugyanis Chile partjainál még nyáron is kellemetlenül hideg a Csendes-óceán.

A világ második legnagyobb medencéje, a Marokkóban található Big Splash, mindössze 150 méteres hosszúságával és 100 méteres szélességével törpének tűnik a nemrég átadott medence monstrumhoz képest.

Az uszoda technikai szakemberek, a medencéhez tartozó új szabadalmaztatott tisztítórendszertől ámultak el igazán. Az víztisztasági eljárásokat alapul véve, ekkora vízfelület esetén 32 ezer liter klór kellene hetente a víz tisztán tartáshoz. A gigamedencénél azonban, ennél jóval kevesebb vegyszert használnak fel. Jóllehet medencéről beszélünk, de igazából emberi kéz alkotta, sós vizű lagúnáról van szó. Chile déli partvidékén, Algarrobo közelében tulajdonképpen egy mesterséges vízparti világot valósítottak meg. A hatalmas strand, számos vízi sport űzésére biztosít lehetőséget és méretei miatt tele van kikötőkkel.

A tengerkék víz olyan átlátszó, hogy a medence alja kristály tisztán látható. A fürdőzők és a strandolók a nélkül élvezhetik az óceánt, hogy bármiféle veszély fenyegetné őket. Ráadásul a víz hőmérséklete miatt sem kell aggódniuk, a projekt ugyanis éppen ezért született meg. Chile déli partvidéke a Csendes-óceánnal önmagában elég hívogató, de fürdőzésre, tengerparti kikapcsolódásra azonban a víz nem alkalmas. Tíz évnek kellett eltelnie, mire a tervekből valóság lett. Számtalan kutatást kellett elvégezni az azóta is csodált víz tisztítórendszer kifejlesztéséhez. Az építkezés 5 éve alatt a cég megerősödött, most már azt mondják, gyakorlatilag bárhol képesek felépíteni egy mesterséges tengeri világot. Tele vannak megbízásokkal, többek között Argentínában, Görögországban, a Bahamákon és persze az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban is dolgoznak óriás kültéri és beltéri medencéken. A Crystal Lagoons alapítóját, Fernando Fischmannt a chilei kormány tavaly az Év fejlesztőjének választotta.

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.