Fenyőfa gondozás Karácsony idején

Létrehozva: 2010. december 15. | Fenyőfa gondozás Karácsony idején bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Minden évben, sokan kérdezik, milyen fenyőfát célszerű venni, ha óvni akarjuk a környezetünket. Elgondolkodtató a kérdés, mert évről-évre 200 000 millió fenyőfát vágnak ki a világon az ünnepek előtt.

A fenyőfa az egészség és a család jelképe, zöld színe pedig, a tavaszra emlékeztet bennünket. Miért ne születhetne újjá tavasszal a kertünkben, vagy a parkban. A kivágott fenyőfákkal ellentétben, a töves úgynevezett konténeres vagy földlabdás fenyők, hozzá járulhatnak környezetünk védelméhez. A kertészetekben könnyen felismerhető, nagy műanyag cserépben vagy jutazsákban viheted haza.

Legnépszerűbbek hazánkban a lucfenyő, ezüstfenyő és a Normand fenyő.

Hogy biztosan megmaradjon a fenyőd, 4-6 éves korú növényt válassz, aminek a magassága maximum 100 – 150 cm.

Ha földlabdás fenyőt választasz, vásárlás után rövid időn belül, egy a földlabdánál, kétszer nagyobb edénybe kell ültetned a növényt.

A földlabda alatt és mellett is jusson hely a virágföldnek, szorosan töltsd meg az edényt. A sima kerti föld is megfelelő, de a tőzeget is tartalmazó (jobb víztartó képesség) csomagolt virágföld, jobban megfelel a célnak.

Ezen növények földlabdája átlagos nagyságú, súlyuk 12-25 kg közötti.

Lehetőség szerint a lakásba bevitel előtt egy-két nappal korábban végezd el a beültetést.

Gondozás

Beültetés után, alaposan öntözd be.

A lakásban már csak mértékkel, 2 naponta kell megnedvesíteni a földet.

Itt csak az a cél, hogy mérsékelten nedvesen legyen tartva a földlabda.

Elhelyezés

A lakásban, lehetőleg a fűtőtesttől minél távolabb helyezd el a fát.

A fenyőfa félék a hűvösebb, árnyékosabb helyeket kedvelik a természetben. Magyarországon is a hegyvidékeken találhatóak a fenyőerdők. Ezért 10 napnál hosszabb időre semmiképpen, ne hagyd benn a lakásban.

Hogyan díszítsd

Ne használj izzó sort, gyertyákat, mert a hő árt neki.

Válassz könnyű üveggömböket, szalma vagy papír díszeket. Bármilyen díszítést is választasz lényeg az, hogy az ágakat ne húzza le a súly.

A cserepet betekerheted egy szép anyaggal, amire még masnit is köthetsz.

Ünnepek után

Fontos a hőmérsékleti átmenet biztosítása, mivel a beinduló félben lévő hajtásoknak, újból nyugalmi állapotba kell kerülniük.

Legkésőbb, az újév másnapján bontsd le fenyőfádat és határozd el, hogy kiviszed a lakásból.

Tűlevelű örökzöldet egész évben lehet ültetni kivétel, ha fagyos a talaj. Ha az ünnepek után ilyen az időjárás, akkor fenyődet tedd a garázsba, kamrába vagy valamilyen hűvösebb helységbe, hogy akklimatizálódjon. A gyökérzetet nem szabad, hogy a fagy érje, ez idő alatt. Ha sokáig nincs alkalmas idő arra, hogy elültesd a szabadban, nem kell aggódnod, mert ha rendszeresen locsolod, kibírja tavaszig.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

.

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.