Manapság egy konyha bebútorozása és kényelmes felszerelése, kisebb vagyonba kerül. Pedig otthonunknak ez a része a feng shui szerint, a bőséget és a gazdagságot szimbolizálja. Éppen ezért fontos, hogy mennyire tudjuk ezt a „kiváltságot” a gyakorlatban is használni.
Rohanó világunkban egyre inkább vágyakozunk a régi, bevált módszerek után, ismét nekilátunk főzni! Tesszük ezt azért, mert az egészséges táplálkozás egyre fontosabbá válik az életünkben és azért is, mert a mai konyhák nemcsak szépek, hanem felszereltségük is a kezünk alá dolgozik. Nézzük meg, milyen a jó konyha feng shui szempontból a gyakorlatban.
Az első dolog, ami szerencsésen összeillik a mai modern konyhatervezés alapelveivel, az ergonómiai sorrend.
Ma már rengeteg konyhabútort árusító üzlet kínálja termékét, tervezéssel együtt. Általában bevált programokkal készítik el az „álom konyhát”. Az alaprajz figyelembevételével teszik ezt, de a program, sosem helyettesíti az emberi gondolkodást, hát még a használhatóságot!
– Amikor belefogunk életünk egyik legfontosabb színterének megalkotásába, gondolkodjunk el azon, milyen konyhában éreznénk jól magunkat. Természetesen olyanban, amit nap, mint nap használunk majd, és örömmel telnek el az ott töltött órák.
– Utána döntsünk a designról. Milyen színű legyen a bútor váza, más néven a korpusz, milyenek lesznek az ajtók, milyen anyagokat látnánk szívesen? A munkalap színe, anyaga és vastagsága is fontos, mert a konyhabútornak ez ad majd keretet.
– Ezután jöhetnek a fogantyúk, a korona profil, a világítás és egyéb kiegészítők, melyek a konyhabútorunk díszítő elemei lesznek.
– A konyhai gépekre is gondoljunk, melyeket naponta használunk. Mit szeretnénk beépíteni, és mi az, amit inkább szabadon hagyunk, vagy tárolunk.
Fontos szempontok
Tárolás
a hűtőgép és a kamra elem, valamint a használati tárgyak tároló helye
Előkészítés
a munkapult felülete, ezen kívül tároló funkciót is ellát
Tisztítás
mosogató esetén, két- vagy egy tálcás, gyümölcsmosós, mosogatógép esetén beépített vagy szabadon álló
Főzés
főzőlap vagy tűzhely, – a klasszikus feng shui a nyílt lángos tűzhelyet részesíti előnyben
Figyelem!
Még a legkisebb konyhában is mindig legyen, a munkaterületek között elegendő távolság, minimum 30 cm!
A feng shui szerint, ezt ne tegyük:
- A mosogató és a tűzhely, ne legyenek egymás mellett! A tűz és a víz egymást romboló elemek, veszekedések és viták színtere.
- A mosogató vagy a tűzhely ne legyen a sarokban! Folyton frusztráltnak, fáradtnak érezhetjük magunkat a konyhában, és csak kényszernek érezzük a főzést.
- A szigetelem, csak abban az esetben jó, ha fallal csatlakozik.
- A tűzhely ne legyen szemben az ajtóval! Nem látjuk, hogy a hátunk mögött mi zajlik, miközben főzünk, ezért nem érezzük magunkat biztonságban.
- Az alsó és felső elemeket méretezzük magasságunkhoz az állítható lábak, illetve az akasztók segítségével! Akármilyen szép a konyhabútorunk, sosem leszünk elégedettek, mert ha nem ránk „szabták”, nem lesz kényelmes.
- Kerüljük az éles szögeket, szögleteket a munkalap kialakításánál! A legömbölyített élek, megnövelik az energiánkat, a szögletek az ellenkezőjét váltják ki.
- A konyhabútor színe, ne legyen piros vagy kék! A piros feszültséget teremt, a kék pedig ridegséget okoz.
A jó hangulatú feng shui konyha: barátságos, kényelmes és jó illatú.
Ahol a sütőben sül a fahéj illatú almás pite vagy a friss kenyér, amikor hazaérkeznek a családtagok, biztosan jó energiájú konyhánk van!
Családi, baráti beszélgetések színtere, még a nappalinál is nagyobb összetartó ereje van!
Forrás: Bauer Marthy Design Stúdió
napság egy konyha bebútorozása és kényelmes felszerelése, kisebb vagyonba kerül. Pedig otthonunknak ez a része a feng shui szerint, a bőséget és a gazdagságot szimbolizálja. Éppen ezért fontos, hogy mennyire tudjuk ezt a „kiváltságot” a gyakorlatban is használni.
Rohanó világunkban egyre inkább vágyakozunk a régi, bevált módszerek után, ismét nekilátunk főzni! Tesszük ezt azért, mert az egészséges táplálkozás egyre fontosabbá válik az életünkben és azért is, mert a mai konyhák nemcsak szépek, hanem felszereltségük is a kezünk alá dolgozik. Nézzük meg, milyen a jó konyha feng shui szempontból a gyakorlatban.
Az első dolog, ami szerencsésen összeillik a mai modern konyhatervezés alapelveivel, az ergonómiai sorrend.
Ma már rengeteg konyhabútort árusító üzlet kínálja termékét, tervezéssel együtt. Általában bevált programokkal készítik el az „álom konyhát”. Az alaprajz figyelembevételével teszik ezt, de a program, sosem helyettesíti az emberi gondolkodást, hát még a használhatóságot!
– Amikor belefogunk életünk egyik legfontosabb színterének megalkotásába, gondolkodjunk el azon, milyen konyhában éreznénk jól magunkat. Természetesen olyanban, amit nap, mint nap használunk majd, és örömmel telnek el az ott töltött órák.
– Utána döntsünk a designról. Milyen színű legyen a bútor váza, más néven a korpusz, milyenek lesznek az ajtók, milyen anyagokat látnánk szívesen? A munkalap színe, anyaga és vastagsága is fontos, mert a konyhabútornak ez ad majd keretet.
– Ezután jöhetnek a fogantyúk, a korona profil, a világítás és egyéb kiegészítők, melyek a konyhabútorunk díszítő elemei lesznek.
– A konyhai gépekre is gondoljunk, melyeket naponta használunk. Mit szeretnénk beépíteni, és mi az, amit inkább szabadon hagyunk, vagy tárolunk.
Fontos szempontok
Tárolás
a hűtőgép és a kamra elem, valamint a használati tárgyak tároló helye
Előkészítés
a munkapult felülete, ezen kívül tároló funkciót is ellát
Tisztítás
mosogató esetén, két- vagy egy tálcás, gyümölcsmosós, mosogatógép esetén beépített vagy szabadon álló
Főzés
főzőlap vagy tűzhely, – a klasszikus feng shui a nyílt lángos tűzhelyet részesíti előnyben
Figyelem!
Még a legkisebb konyhában is mindig legyen, a munkaterületek között elegendő távolság, minimum 30 cm!
A feng shui szerint, ezt ne tegyük:
§ A mosogató és a tűzhely, ne legyenek egymás mellett! A tűz és a víz egymást romboló elemek, veszekedések és viták színtere.
§ A mosogató vagy a tűzhely ne legyen a sarokban! Folyton frusztráltnak, fáradtnak érezhetjük magunkat a konyhában, és csak kényszernek érezzük a főzést.
§ A szigetelem, csak abban az esetben jó, ha fallal csatlakozik.
§ A tűzhely ne legyen szemben az ajtóval! Nem látjuk, hogy a hátunk mögött mi zajlik, miközben főzünk, ezért nem érezzük magunkat biztonságban.
§ Az alsó és felső elemeket méretezzük magasságunkhoz az állítható lábak, illetve az akasztók segítségével! Akármilyen szép a konyhabútorunk, sosem leszünk elégedettek, mert ha nem ránk „szabták”, nem lesz kényelmes.
§ Kerüljük az éles szögeket, szögleteket a munkalap kialakításánál! A legömbölyített élek, megnövelik az energiánkat, a szögletek az ellenkezőjét váltják ki.
§ A konyhabútor színe, ne legyen piros vagy kék! A piros feszültséget teremt, a kék pedig ridegséget okoz.
A jó hangulatú feng shui konyha: barátságos, kényelmes és jó illatú.
Ahol a sütőben sül a fahéj illatú almás pite vagy a friss kenyér, amikor hazaérkeznek a családtagok, biztosan jó energiájú konyhánk van!
Családi, baráti beszélgetések színtere, még a nappalinál is nagyobb összetartó ereje van!