Korszerű tetőtér

Létrehozva: 2011. április 17. | Korszerű tetőtér bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ha beépíted a tetőteret, már a tervezés korai fázisában olyan anyagokat válassz, amelyek megfelelőek a korszerű hőszigetelő rétegrendek kialakításához. Nem mindegy, hogy a befektetett pénzed kárba vész, vagy hosszútávon korszerű tetőtér szigetelést mondhatsz magadénak.

Leggyakrabban előforduló hiba a tetőtér hőszigetelésénél a szarufáknál történik. Ha csak itt vannak hőszigetelő anyagok, gyorsan szembesülhetünk egy visszatérő problémával, amelyet a hőhíd okoz. A lecsapódó pára roncsolhatja a szigetelőanyagunkat, és a faszerkezet károsodásához is vezethet. Biztos táptalajt biztosítva a gombáknak és a penésznek. Padlásfödém esetében is ügyelnünk kell a megfelelő szigetelőanyag alkalmazására és a korszerű rétegrend kialakítására.

Mire figyel egy jó szakember

1. Legyenek átszellőzhetőek a rétegek.

2. Ügyel a belső páravédelemre.

3. Figyel az esetlegesen bejutó csapadék vagy porhó elvezetésére.

4. A vasbeton szerkezetnél és a koszorúknál is gondoskodik a hőszigetelésről.

5. Üveg vagy kőzetgyapot szigetelésnél ma már 20-25 cm vastag szigetelést alkalmaz.

6. Nem hagy hézagokat a tetőtéri ablak körül, találkozási pontoknál, fogópár, szelemen, vagy a szarufánál.

7. Oda figyel a tetőfólia megválasztására és szakszerű felrakására.

8. A belső fóliát a falak, ablakok találkozásánál rögzíti ragasztószalaggal.

Jó tanács ingatlan vásárláshoz

Egy rosszul hőszigetelt épületet laikusként is felismerheted. Télen, csak magasabb hőmérséklet esetén van komfortérzet. Nyáron pedig bent reked a meleg, hacsak nincs klíma berendezés, de akkor nézd meg a villanyórát, mennyit pörög!

Egy rosszul hőszigetelt tetőtérben nyáron +30-40°C-ban még melegebb van. Szinte, mint egy szaunában, és úgy érezzük, hogy a csillagos ég alatt is jobb aludni, mint az otthonunkban. Klíma berendezéssel némileg enyhíthető a forróság, de akkor viszont nagyon sok a villanyszámla.

A rosszul hőszigetelt tetőtéri problémák sajnos, gyakran rejtve maradnak, hiszen a szigetelt felületek lakótér felőli oldala gipszkarton burkolatot kap. Egy újabb átalakítás vagy bontás alkalmával szembesülhetünk vele. Ezért fordítsunk kellő figyelmet az építkezés során vagy ház a felújításánál, korszerűsítésénél hogy a tetőtér, is mint a házunk hőszigetelése korszerű legyen. Akkor a tetőterünk komfortja és használhatósága, egyenértékűvé válik a ház normál helységeivel.

Fotók: Internet

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.