A Napfényes Mediterrán

Létrehozva: 2010. október 26. | A Napfényes Mediterrán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A mediterrán stílus vidámságával, egyszerűségével és bájos romantikájával sokak kedvence.

A Földközi-tenger teljes partvidéke ezt a stílus jegyet hordozza, Olasz országtól Portugáliáig. A mediterrán lakberendezés elsősorban a dél-olasz vagy dél-spanyol enteriőröket jelenti.

A földrajzi hasonlóság, a vidék klímája az emberek vidám életstílusa és vendég szeretete a közös bennük.

A stílus jellemzői

Kívül

Az épületeknél általában szinteltolást alkalmaznak. Ezért jellemzően több egymásra fedő tető, adja meg a ház lélektani hatását. Az ablakok kicsik, a napsütötte órák száma miatt, a hűtést szolgálják. Az ablakokon zsalugáter van árnyékolásra, de esztétikai értéke sem elhanyagolandó. A kert illeszkedik a ház stílusához ezért, terrakotta cserepekben számtalan virágzó növény pompázik.

Sok épületnél kívül is és a beltérben is, jól látszó fagerendák adják meg a kellő hangulatot, aminek nem mindig van építészetileg, tartószerkezet szerepe. Sokszor csak dekorációként funkcionál.

Színek a kültérben: terrakotta vörös, okker, narancs, lazac szín, élénksárga, meleg barna, rozsdabarna, vanília, tört fehér, pasztell zöld és a meleg kék színek.

Életérzés: családias, temperamentumos, optimista, életrevaló, romantikus, meghitt, mosolygós.

Belül

A falak meleg barátságos színűek úgy, mint a ház homlokzati részén vagy a kiegészítő elemeknél. A falak festése mégis eltérhet abban, hogy márványos vagy foltos hatást keltsen, amivel tovább fokozhatjuk a mediterrán stílust. Különböző festési technikákkal érhetjük el a kívánt dekorációt.

A padló burkolata, minden esetben valamilyen természetes anyagból készült járólap. Ami lehet, Travertin mészkő, márvány, rusztikus terrakotta, tégla vagy kopottas jellegű, matt hatású padlólap. A lapok szélei, majd a csempéknél is szabálytalan szélű.

A nappaliban vagy az étkezőben használhatunk színharmóniában és stílusban megfelelő szőnyeget, ami természetes hatású pld. gyapjú, gyékény, sizál.

A bútorok tekintetében a mediterrán stílus, kevés bútort használ. Funkcionális bútorokat, mint a ruhás szekrény, tálaló szekrény, étkező asztal stb. Nincs felesleges tárgy az enteriőrben. A felületük mindig természetes hatást keltenek, sosem fényesek. Színük attól függ, a bútorok milyen fából készültek és ennek megfelelően kezelik, színezik. Mahagóni, cseresznye vagy dió pác, a leggyakoribbak.

Kiegészítők lehetnek még a bútorozásban, a fonott és kovácsoltvas bútorok. Ezeket díszíthetjük mintás, rusztikus kelmékkel. A kockás, csíkos, csipkés anyagok, mind hozzájárulhatnak a bensőséges légkör megvalósításához.

Dekorációban használhatunk, gyertyatartókat, kerámia edényeket, vázákat, szép asztal terítéket, tükröket.

A konyha ablakban a földrész jellegzetes fűszer növényeit nevelgethetjük, terrakotta cserepekben vagy mintás kaspókban. A bazsalikom, kakukkfű és az oregánó még az illatával is erősíti, mediterrán életérzésünket.

Nemsokára JÖN! A sejtelmes Egzotikus

.

Bauer Marthy Design Studió

Comments are closed.